Główne

kotlety orkiszowe z grzybami

300 gram kaszy orkiszowej
2 garści suszonych grzybów
2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/4 selera
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka oleju, sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Grzyby namocz, zostaw na kilka godzin w wodzie. Następnie odcedź, zostaw wodę, która przyda się później. Cebulę, grzyby, seler i czosnek pokrój w drobną kostkę, smaż chwilę na patelni. 2/3 smażonych warzyw wymieszaj z ugotowaną wcześniej kaszą, siemieniem, wędzoną papryką i posiekaną pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest za sucha dolej wody z grzybów, aby uzyskać konsystencję plasteliny.
Do reszty warzyw i grzybów pozostałych na patelni dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Następnie z masy ulep kotlety wielkości dużej łyżki stołowej i ułóż na blasze. Można dodatkowo posypać je prażonym słonecznikiem. Pieczemy 20 min w rozgrzanym do 180° piekarniku góra/dół, a następnie zmieniamy tryb na grill i pieczemy kolejne 10 min. Na talerzu polej sosem i posyp pietruszką.

Ilość porcji : około 18 sztuk
Czas przygotowania: około 30 min + 30 min pieczenia

Smacznego!