Główne

Tarta ze szpinakiem i żurawiną

Ciasto:
150 gram mąki orkiszowej
150 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram mielonego siemienia lnianego namoczonego w 150 ml ciepłej wody
10 gram soli, 3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia, szczypta kurkumy

Wypełnienie:
500 gram pieczarek
500 gram mrożonego szpinaku
1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku
garść suszonej żurawiny
garść prażonego słonecznika
garść suszonych pomidorów
1 łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki wędzonej papryki, szczypta kuminu

Wykonanie

Pieczarki, cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki i smażymy na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Szpinak wcześniej rozmrażamy i odsączamy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, doprawiając solą, pieprzem i ziołami.
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Przygotowane wcześniej, ostudzone wypełnienie wykładamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 40 – 50 minut. Podajemy z prażonym słonecznikiem, sosem pomidorowym lub oliwą czosnkową.

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 20 minut + 50 minut pieczenia

Smacznego!