Główne

Tarta z pieczarkami i papryką

Ciasto:
150 gram mąki orkiszowej
150 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram nasion chia namoczonych w 150 ml ciepłej wody
10 gram soli, 3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia

Wypełnienie:
600 gram pieczarek
1 czerwona papryka
1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki,1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 łyżki prażonego słonecznika,sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pieczarki, paprykę, cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki i smażymy na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Przygotowane wcześniej wypełnienie mieszamy z 1/2 pęczka posiekanej pietruszki i wykładamy na ciasto.
Całość posypujemy słonecznikiem i wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Podajemy z reszta posiekanej pietruchy oliwą czosnkową lub czosnkowym olejem lnianym.

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 30 minut + 40 minut pieczenia

Smacznego!