Główne

Tarta z pieczarkami i papryką

Ciasto:
150 gram mąki orkiszowej
150 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram nasion chia namoczonych w 150 ml ciepłej wody
10 gram soli, 3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia

Wypełnienie:
500 gram pieczarek
150 gram czerwonej soczewicy
1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku
50 gram przecieru pomidorowego
50 gram płatków owsianych
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka czarnuszki,1 łyżka majeranku
1 łyżeczka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku
garść suszonych pomidorów i 1/2 pęczka pietruszki

Wykonanie

Pieczarki, cebulę oraz czosnek siekamy na drobne kawałki i smażymy na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Soczewice gotujemy na miękko, odcedzamy. Dodajemy do niej płatki owsiane, płatki drożdżowe, koncentrat pomidorowy i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy pieczarki oraz czarnuszkę i dokładnie mieszamy, doprawiając solą, pieprzem oraz majerankiem.
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Przygotowane wcześniej, ostudzone wypełnienie wykładamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 40 – 50 minut. Podajemy posiekana pietruszka i suszonymi pomidorami oraz oliwą czosnkową lub czosnkowym olejem lnianym.

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 30 minut + 40 minut pieczenia

Smacznego!