Główne

Tarta z dynią

Ciasto:
150 gram mąki orkiszowej
150 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram siemienia lnianego rozmieszanego w 150 ml ciepłej wody
10 gram soli
3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia

Wypełnienie:
około 600 gram oczyszczonej, ze skórką, pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
1 ząbek czosnku, papryczka chilli, 1 łyżka oleju rzepakowego,szczypta soli

Wykonanie

Składniki na ciasto mieszamy i krótko ugniatamy. Natepnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Pokrojoną w kostkę dynię mieszamy z sosem z oleju, rozgniecionego czosnku i cześci chilli i soli, a następnie wykładamy na ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Podajemy z roślinnym jogurtem kokosowym.

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 30 minut + 40 minut pieczenia

Smacznego!