Główne

Tarta z cukinią

Ciasto:
100 gram mąki pełnoziarnistej + 200 gram mąki pszennej jasnej (lub inna ulubiona)
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram mielonego siemienia lnianego namoczonego w 150 ml ciepłej wody
10 gram soli, 3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia, szczypta kurkumy

Wypełnienie:
2 średniej wielkości cukinie (około 700 gram)
2 średnie czerwone cebule, 3 ząbki czosnku
garść prażonych płatków migdałowych
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy, sól i pieprz do smaku
papryczka chilli

Wykonanie

Cukinie kroimy w cienkie plastry, solimy i mieszamy z przygotowana wcześniej zalewą (olej, chilli, czosnek, pieprz). Odstawiamy na około 15 minut.
Składniki na ciasto mieszamy i ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Przygotowane wcześniej wypełnienie wykładamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów, ulubionym sosem lub oliwą czosnkową.

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 20 minut + 50 minut pieczenia

Smacznego!