Sałatki i różności

Sałatka z rukolą i prażoną ciecierzycą

Małe opakowanie rukoli (około 80 gram)
3 średnie ugotowane lub upieczone buraki
2 garści czarnych oliwek
2 garści zielonych oliwek
1 szklanka ugotowanej (lub puszka) ciecierzycy
1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku
1 łyżka płatków drożdzowych
Sos:
2 łyżki czosnkowego oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz

Wykonanie

Odcedzoną ciecierzycę prażymy chwilę na niewielkiej ilości oleju wraz z czosnkiem oraz chilli i solą. Odstawiamy do ostudzenia.
W szklance mieszamy syrop klonowy, sok z cytryny oraz olej. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pokrojone buraki, oliwki, rukolę oraz ciecierzycę przekładamy do salaterki, doprawiamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy płatkami drożdżowymi.

Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 min

Smacznego!