Główne

placki z cukinii

800 gram cukinii
300 gram ziemniaków i 300 gram marchwi
3 czubate łyżki mielonego siemienia lnianego
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 cebula, 2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie

Warzywa zetrzyj na grubej tarce, dodaj łyżkę soli i odstaw na godzinę. W tym czasie pokrój czosnek i cebulę. Po godzinie odciśnij nadmiar wody z masy warzywnej, dodaj pozostałe składniki dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest wodnista, dodaj siemienia i mąki. Placki smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (czubata łyżka masy to porcją na 1 placek). Smażymy na małym ogniu na złoty kolor. Podajemy z jogurtem roślinnym i koperkiem.

Ilość porcji : około 18 sztuk
Czas przygotowania: około 30 min + 30 min pieczenia

Smacznego!