Główne

Pasztet z grzybami, suszonymi śliwkami i żurawiną

200 gram czerwonej soczewicy
200 gram kaszy jaglanej
150 gram przecieru pomidorowego
20 gram nasion chia namoczonych w 150 ml wody
300 gram pieczarek
garść suszonych grzybów
2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku
150 gram suszonych, wędzonych śliwek
50 gram suszonej żurawiny
1,5 łyżki majeranku, 2 łyżki ksylitolu
2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta suszonych płatków drożdżowych, sól i pieprz do smaku
3 łyżki prażonego słonecznika

Wykonanie

Kaszę oraz soczewicę ugotuj na sypko i odstaw do ostudzenia. Namocz nasiona chia w odmierzonej ilości wody. Pieczarki, cebulę oraz czosnek pokrój drobno i usmaż na niewielkiej ilości oleju.

Wymieszaj i zblenduj na gładka masę: soczewice, kasze, chia, przecier, ksylitol, sos sojowy, olej, płatki. Następnie dodaj usmażone wcześniej warzywa, susze i majeranek Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanny i posyp słonecznikiem. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku.

Ilość porcji: brytfanna o wymiarach 40 x 12 cm
Czas przygotowania: około 30 minut (po wcześniejszym ugotowaniu kaszy i soczewicy) + 45 minut pieczenia

Smacznego!