Główne

Pasztet z czerwonej soczewicy i płatków owsianych


300 gram czerwonej soczewicy
300 gram płatków owsianych
500 gram pieczarek
1 duża czerwona papryka
500 ml passaty pomidorowej
1 duża garść suszonych pomidorów
3 garści prażonego słonecznika
pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
1 łyżka nasion chia
1 łyżka czubata płatków drożdżowych
liść laurowy, 2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz

Wykonanie

Przygotowanie: Soczewicę gotujemy z liściem laurowym i solą, odcedzamy, dodajemy płatki oraz passate i odstawiamy na 10 minut. Pieczarki, paprykę oraz czosnek siekamy na niewielkie kawałki i prażymy na złoto na patelni.

W dużym naczyniu blendujemy soczewicę, płatki, passatę, przyprawy oraz olej. Do gładkiej masy dodajemy usmażone warzywa, pokrojone suszone pomidory, słonecznik, chia, szczypiorek oraz sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na 60 minut. Podajemy z ulubionym dipem i sałatką.

Ilość porcji: brytfanna 40 cm /12 cm
Czas przygotowania: 30 minut (plus gotowanie (20) i pieczenie (60))

Smacznego!