Główne

Pasztet z grzybami, suszonymi śliwkami i żurawiną

250 gram czerwonej soczewicy
200 gram kaszy jaglanej
300 gram pieczarek
2 średniej wielkości marchewki
1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
3 łyżki pasty curry (średnio ostra)
1 płaska łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżka płatków drożdżowych
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki siekanego świeżego szczypiorku
papryczki chilli ze słoika (do smaku)
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
sól, pieprz (do smaku)

Wykonanie

Przygotowanie: Kasze oraz soczewicę gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Warzywa siekamy na niewielkie kawałki.

W dużym naczyniu mieszamy i blendujemy kaszę, soczewicę, przyprawy oraz olej. Do gładkiej masy dodajemy warzywa, płatki owsiane, chilli oraz sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na 60 minut. Podajemy z ulubionym dipem i sałatką.

Ilość porcji: brytfanna 40 cm /12 cm
Czas przygotowania: 30 minut (plus gotowanie (30) i pieczenie (60))
Smacznego!