Do chleba

pasta z zielonej soczewicy i papryki

100 gram zielonej soczewicy
1 dużapapryka (około 250 gram)
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka oleju lnianego (lub rzepakowego)
0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

Przygotowanie: paprykę kroimy na mniejsze części i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180. Soczewicę natomiast gotujemy na miękko i odcedzamy.
Przygotowaną wcześniej soczewicę oraz paprykę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Pasta dobrze komponuje się z prażonym słonecznikiem lub czarnuszką.
Czas przygotowania: 10 minut (+ wcześniejsze przygotowanie produktów)
Ilość porcji: 400 ml

 

Smacznego!