Zupy

Orientalny krem z marchewki

1,5 kg marchwi
pęczek włoszczyzny
2 ząbki czosnku, liść laurowy
200 ml mleka kokosowego z puszki
sok z 1 limonki
1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta kardamonu
sól, pieprz, papryka chilli, kilka plastrów świeżego imbiru – do smaku
orzechy, kolendra

Wykonanie

Włoszczyznę, czosnek, liść laurowy oraz obrane, pokrojone marchewki gotujemy w 1 litrze wody, dodajemy  na miękko. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewając wody. Dodajemy mleko kokosowe i pozostałe przyprawy. Doprawiamy solą, chilli i chwilę gotujemy. Podajemy orzechami i kolendrą.

Ilość porcji: około 3,5 litra
Czas przygotowania: 20 minut (+30 minut gotowania)

Smacznego!