O blogu i o mnie

czyli skąd pomysł na zielone buraki

Zielone buraki powstały z myślą o osobach zakochanych w kuchni roślinnej i jej wartościach, ale jednocześnie ceniących czas przygotowania posiłku. Mogą też być przydatną inspiracją dla początkujących, na co dzień preferujacych inne style gotowania. Przez ostatnie lata, metodą poszukiwań, eksperymentów, prób i błędów wypracowałam swoje podejście do przygotowywania posiłków z nieprzetworzonych, prostych, dostępnych, najczęściej sezonowych i regionalnych produktów. Z przyjemnością dzielę się tym z Wami, wciąż poszukując nowych rozwiązań i inspiracji.

Od dziecka uwielbiałam buraki… i inne zielone. Nie bez powodu otrzymałam kiedyś pseudonim buraczanej księżniczki… Ale spokojnie, to nie jest blog o uprawie warzyw. Wegetarianizm, a później weganizm jest ze mną od dekady. Dziś stanowi część mnie jako człowieka świadomie postrzegającego świat i wpływa na codzienne wybory, nie tylko kulinarne. ‘Jesteś tym, co jesz’ – to znane stwierdzenie ma dla mnie wyjątkowe znaczenie, ponieważ świadome odżywianie tak jak joga, góry, podróżowanie i rower zapisało się już na dobre w moim życiu.
Tutaj, moim zamysłem jest dzielenie się dobrymi praktykami, pomysłami doświadczeniami kulinarnymi, które zbierałam w domowym zaciszu oraz w trakcie podróży. Roślinna kuchnia jest cudowna, nasycona słońcem, energią i wszystkim, co dobre! Dzielę się tu przepisami, które są moim autorskim pomysłem lub kombinacją dań, które miałam okazję jeść i przepisów, z którymi się zapoznałam. Istotą każdego przedstawionego przepisu jest to, aby wykonanie dania było łatwe, nieczasochłonne i skutecznie ładowało baterie, dając siłę każdego dnia. Zdaje sobie sprawę z tempa naszego życia, dlatego stawiam na prostotę, przystępność a niejednokrotnie na przygotowanie posiłku, który przy delikatnej modyfikacji dodatków, będzie nas cieszyć kilka dni i niezmiennie dobrze smakować.

Cieszę się, że tu jesteś! Smacznych inspiracji!

Agnieszka

autorka Zielonych Buraków