Główne

Naleśniki meksykańskie

Ciasto
150 gram maki pszennej typ 550 + 100 gram maki orkiszowej pełnoziarnistej
10 gram nasion chia
0,5 litra wody
0,5 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka oleju rzepakowego, szczypta soli
Nadzienie
500 gram ugotowanej czerwonej fasoli (2 puszki)
150 gram kukurydzy konserwowej
500 gram pieczarek
150 gram przecieru pomidorowego
300 gram marchwi
1 duża papryka czerwona
1 średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku, szczypta tymianku, kuminu rzymskiego i cynamonu
sól, pieprz, chilli do smaku, kolendra lub natka pietruszki

Wykonanie

Nasiona chia namocz w 0,5 lita letniej wody, wymieszaj i odstaw na około 15 minut. Następnie dodaj i zblenduj wszystkie składniki do konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj wody. Naleśniki o średnicy około 20 cm smaż na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju.

Pieczarki, cebule, paprykę, marchew i czosnek pokrój w drobną kostkę i usmaż. Następnie dodaj rozgnieciona widelcem fasole i pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku przyprawami i dolewając wody w razie potrzeby. Calość zagotuj.
Naleśniki nadziewamy przygotowaną masą. Podajemy posypane papryka chilli, kolendrą lub pietruszką. Najlepiej z meksykańską salsa lub białym jogurtem roślinnym.

Ilość porcji : około 7 naleśników
Czas przygotowania: około 20 min + 30 min gotowania

Smacznego!