Główne

Naleśniki jaglane z chia nadziewane pieczoną dynią

naleśniki:
100 gram kaszy jaglanej
20 gram chia
50 gram mąki pszennej
3 łyżki tahini
1 łyżeczka soli
nadzienie:
około 1,5 kg dyni hokkaido
2 ząbki czosnku, chilli, sól, olej rzepakowy
jogurt roślinny naturalny

Wykonanie

Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko i odstaw do ostudzenia. W tym czasie nasiona chia namocz w 0,5 lita letniej wody. Dynię pokrój w kostkę i przygotuj wg przepisu na pieczoną dynię 
Zblenduj wszystkie składniki do konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodaj wody. Naleśniki o średnicy około 15 cm  smaż na rozgrzanej patelni (ze względu na dużą ilość tahini, można bez oleju). Naleśniki nadziewamy upieczoną dynią i podajemy z jogurtem roślinnym, i orzechami.

Ilość porcji : około 12 sztuk
Czas przygotowania: około 20 min  + 30 min pieczenia i smażenia

Smacznego!