Główne

mielone gryczane

2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
1/2 kg pieczarek
500 ml passaty pomidorowej
4 ząbki czosnku, 5 papryczek piri piri ze słoika, 6 suszonych pomidorów w oleju, 1/2 czerwonej papryki
1/2 pęczka pietruszki, kilka gałązek kopru, szczypior
5 płaskich łyżek siemienia lnianego, 1 łyżka ksylitolu, 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżki oleju

Wykonanie

Pieczarki pokrój, smaż chwilę na patelni. Następnie dodaj pokrojone pomidory, paprykę, piri piri i czosnek. Chwilę razem smaż na wolnym ogniu. W międzyczasie, ugotowaną wcześniej i wystudzona kaszę (2 szklanki kaszy na 4 szklanki wody) wymieszaj/zblenduj z passatą, siemieniem, ksylitolem, solą, pieprzem, wędzona papryka i olejem.
Do zblendowanej masy dodaj składniki z patelni, posiekaną pietruszkę, koper i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie z masy ulep Kotlety wielkości dużej łyżki stołowej i ułóż na blasze. Pieczemy 20 min w rozgrzanym do 180° piekarniku góra/dół, a następnie zmieniamy tryb na grill i pieczemy kolejne 10 min.

Ilość porcji : około 25 sztuk
Czas przygotowania: około 20 min  + 30 min pieczenia

Smacznego!