sałatki i różnosci

Mazurek z daktylami

Ciasto:
100 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram siemienia lnianego rozmieszanego w 150 ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki mleka kokosowego
10 gram proszku do pieczenia
Wypełnienie:
około 1kg daktyli bez pestek
garść płatków migdałowych

Wykonanie

Składniki na ciasto mieszamy i krótko ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm). Pieczemy około 40-45 minut w nagrzanym do 180 ° piekarniku. 
W tym czasie daktyle zalewamy około 1/2 szklanki wody, chwilę gotujemy, dodając w razie potrzeby wody. Powstałą masę chłodzimy blendujemy na konsystencję przypominającą kajmak. Ostudzona masę wykładamy na upieczone, ostudzone  ciasto. Zdobimy płatkami migdałów, orzechami lub innymi ulubionymi bakaliami. 

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 30 minut + 45 minut pieczenia

Smacznego!