Główne

Makaron żytni z dynią i sosem paprykowym

150 gram makaronu żytniego
500 gram dyni hokkaido
1 duża czerwona papryka
3 łyżki prażonego słonecznika
1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, papryka chilli, natka pietruszki

Wykonanie

Dynia: Dynię pokrój w kostkę, pozbywając się jednocześnie pestek. W kubku wymieszaj olej rzepakowy z rozdrobnionym czosnkiem i solą. Następnie natrzyj przygotowana wcześniej dynię. Pieczemy w trybie grill około 15 minut, w temperaturze 180.
Sos: Upieczoną wcześniej paprykę (razem z dynią) zblenduj na gładką masę z olejem kokosowym, czosnkiem, ksylitolem, chilli. Pod koniec dodajemy słonecznik i delikatnie go rozdrabniamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ugotuj do ulubionej miękkości.

Na talerzu podajemy z natką pietruszki i prażonym słonecznikiem.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Smacznego!