Zupy

krem z dyni z mlekiem kokosowym i orzechami

1 mała dynia hokkaido (około 1 kg)
2 marchewki (około 170 gram)
1/4 korzenia selera (około 70 gram)
1 korzeń pietruszki (około 60 gram)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
Imbir świeży, limonka, papryka chilli, 2 liście laurowe,1/4 łyżeczki kurkumy

Wykonanie

Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki. Obieramy i kroimy resztę warzyw. Całość gotujemy w około 1,5 litra wody wraz liściem laurowym i kilkoma plastrami imbiru przez około 40 minut (aż warzywa będą miękkie). Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odlewamy część wywaru i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dolewamy cześć wywaru. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy solą, chilli, limonką i kurkumą i chwilę gotujemy. Podajemy z orzechami lub pestkami dyni.

Ilość porcji: około 3 litry
Czas przygotowania: około 20 minut + 50 minut gotowania

Smacznego!