Główne

Kotlety jaglane z dynią i jarmużem

200 gram kaszy jaglanej
500 gram dyni hokkaido
2 duże liście jarmużu
4 łyżki prażonego słonecznika
2 lyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 ząbki czosnku

Wykonanie

Do obranej i startej na dużych oczkach dyni, dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, posiekany drobno jarmuż, olej, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Ugniatamy na gładką masę (konsystencji twardej plasteliny), dodajemy słonecznik i mieszamy.
Następnie z masy lepimy kotlety wielkości dużej łyżki stołowej i układamy na blasze. Pieczemy 20 min w rozgrzanym do 180° piekarniku, tryb na grill. Świetnie smakują z dipem czosnkowym.

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: około 18 sztuk

Smacznego!