Główne

Kotlety jaglane z burakami

200 gram kaszy jaglanej
300 gram buraków
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, 1 mała cebula
2 łyżki czarnuszki
2 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

Przygotowanie: ugotuj kaszę i odstaw do ostygnięcia, surowe, obrane buraki zetrzyj na grubych oczkach.
Ugotowaną wcześniej i wystudzona kaszę wymieszaj i ugnieć na mase konsystencji plasteliny z solą, pieprzem, olejem i czarnuszką. Następnie dodaj starte buraki, posiekaną cebulę i czosnek i wymieszaj. Z powstałej masy ulep kotlety wielkości dużej łyżki stołowej i ułóż na blasze. Kotlety na blasze przykrywamy warstwą prażonego słonecznika lub czarnuszki. Pieczemy 30 min w rozgrzanym do 180° piekarniku góra/dół.

Ilość porcji : około 16 sztuk
Czas przygotowania: około 20 min + 30 min pieczenia

Smacznego!