śniadania

Jaglanka zapiekana pod jabłkami i śliwkami

120 gram kaszy jaglanej
40 gram rodzynek
6 dużych śliwek (około 400 gram)
1 duże jabłko (około 300 gram)
Orzechy, prażony sezam, 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Kasze oraz rodzynki myjemy, odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego (średnica ok 27 cm). Zalewamy szklanką wody (250ml) i posypujemy cynamonem. Następnie układamy pokrojone w kostkę jabłka (tak, aby przykryły całą powierzchnię). Na wierzchu lądują przekrojone na pół śliwki.

Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego do 180 piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach wyłączamy i zostawiamy na kolejne 20 w zamkniętym wyłączonym piekarniku. Podajemy z orzechami, prażonym sezamem i cynamonem.

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 min + 40 minut pieczenia

Smacznego!