sałatki i różnosci

Jabłecznik z rodzynkami i sezamem

Ciasto:
150 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 gram mąki pszennej
40 gram ciekłego oleju kokosowego, nierafinowanego
10 gram siemienia lnianego rozmieszanego w 150 ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki mleka kokosoweg
10 gram proszku do pieczenia
Wypełnienie:
około 800 gram obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
100 gram rodzynek
garść prażonego sezamu
1 łyżka cynamonu

Wykonanie

Składniki na ciasto mieszamy i krótko ugniatamy. Następnie przekładamy do foremki (średnica około 27 cm).
Pokrojone jabłka zalewamy około szklanką wody, dodajemy umyte rodzynki i chwile prażymy, dodając pod koniec cynamon.
Ostudzona masę wykładamy na ciasto i posypujemy sezamem. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut. Podajemy z ulubionymi lodami!

Ilość Porcji: tarta o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: około 30 minut + 45 minut pieczenia

Smacznego!