Główne

Curry z boczniakami

600 gram boczniaków
1 duża papryka (200 gram)
1 mały seler (200 gram)
1 korzeń pietruszki (100 gram)
kilka marchewek (200 gram)
1 średni batat (200 gram)
2 małe cebule, 3 ząbki czosnki
kilka plastrów świeżego imbiru (20 gram), 3 liście laurowe
1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżka ksylitolu
3 łyżki pasty curry (lub wg uznania do smaku)
sok z 1 limonki
50 gram mąki ryżowej
puszka mleka kokosowego (300 ml)
sól, pieprz do smaku
świeży szczypior lub kolendra
Dodatki: dobrze smakuje z zielona soczewica lub ryżem

Wykonanie

Boczniaki kroimy w plastry i smażymy na złoto z częścią posiekanej cebuli i czosnkiem. Warzywa, obieramy i kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy liść laurowy, czosnek. Zalewamy dwoma litrami i gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy 20 minut. Pod koniec gotowania, po około 20 minutach dolewamy rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąkę oraz pastę curry, mleko, sok z limonki, sos sojowy, ksylitol, a także sól i pieprz do smaku i jeszcze chwile gotujemy.
Podajemy z boczniakami i wybranymi spośród podanych wyżej dodatków oraz szczypiorem lub kolendrą.

Ilość porcji: około 4 litry
Czas przygotowania: około 30 minut + 40 minut gotowania

Ilość porcji: około 4 litry
Czas przygotowania: około 30 minut + 40 minut gotowania

Smacznego!