Sałatki i różności

buraki sezamowe

1 kg buraków średniej wielkości
garść prażonego sezamu i garść prażonego słonecznik
50 ml oleju sezamowego (lub lnianego jeśli lubisz)
1/2 cytryny
ksylitol (lub inny słodzik), sól, pieprz

Wykonanie

Buraki piecz w skórkach, w całości w zamykanym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180° (młode buraki średniej wielkości ok 1,5-2 godziny; możesz też po godzinie zostawić w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia). Wystudzone buraki pokrój w cienkie plastry lub półkola.
W kubku wymieszaj 50 ml oleju, pół cytryny, 3 łyżeczki ksylitolu, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj sos i nasiona do buraków, wymieszaj. Na talerzu warto ozdobić dodatkową porcją nasion.

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 20 min + wcześniejsze pieczenie buraków

Smacznego!