Zupy

botwinowy chłodnik

2 pęczki botwiny
1/2 kg ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewki, szczypiorku oraz kopru
puszka mleka kokosowego oraz jogurt naturalny kokosowy
1 cytryna, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki oleju

Wykonanie

Przygotuj botwinę: buraki pokrój w kostkę i gotuj około 20 minut w 3 litrach wody, dodaj pokrojone liście i kontynuuj gotowanie około 10 min. Następnie odstaw do wystudzenia.
Ogórki i rzodkiewki zetrzyj na dużych oczkach. Pokrój drobno szczypior i koper.
Połącz wszystkie składniki i dodaj mleko oraz jogurt. Dopraw cytryną, czosnkiem, solą i pieprzem.

Ilość porcji: około 4 litry
Czas przygotowania: około 20 min + 30 min (wcześniejsze przygotowanie botwiny)

Smacznego!