Główne

Boczniaki w sosie szpinakowym z ciecierzycą

500 gram mrożonego szpinaku
250 gram boczniaków
garść suszonych pomidorów
200 gram ciecierzycy
kilka daktyli
1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego lub rzepakowego
sok z  1/2 cytryny
sól, pieprz, chilli, szczypta kuminu, czarnuszka

Wykonanie

Ciecierzyca gotujemy i odstawiamy do ostudzenia lub korzystamy z wersji gotowej w słoiku.
Szpinak rozmrażamy, odlewamy nadmiar wody, dodajemy posiekane pomidory i daktyle oraz łyżeczkę oleju kokosowego i gotujemy. Po zagotowaniu doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i kuminem.
W tym czasie na patelni smażymy na złoto posiekaną cebulę, boczniaki, czosnek i papryczki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z chrupiącym chlebem i czarnuszką

Ilośc porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut gotowania i pieczenia

Smacznego!